Znečistené studne môžu podlomiť zdravie, alternatívou je voda z vodovodu

21.03.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 21. marca (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý pripadá na 22. marca, bude Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom vo Vranove poskytovať bezplatné konzultácie ohľadom ...
Podľa slov Petra Čurleja z vranovského RÚVZ je kvalita pitnej vody v mnohých domácnostiach v súvislosti so znečistenými studňami nedostatočná, mnohým obyvateľom by preto pomohlo napojenie sa na systém verejných vodovodov.
"Koncom minulého roka sa v našom okrese ukončila stavba Vranov - pitná voda a kanalizácia v povodí rieky Topľa. Vybudovalo sa viacero vodovodov, a to v obciach Vechec, Zámutov, Sačurov, Rudlov, Davidov, Skrabské. Výstavba kanalizačnej siete sa zrealizovala v obciach Vechec, Kamenná Poruba, Rudlov, Hencovce a Jastrabie, " priblížil Čurlej. Podľa neho má v tejto súvislosti viacero obyvateľov vranovského regiónu možnosť využívať novozriadenú vodovodnú a kanalizačnú sieť. "Okres Vranov by sa tak mohol dostať z predposledného miesta v rámci Slovenska s ohľadom na počet obyvateľov napojených na verejný vodovod bližšie k celoslovenskému priemeru, " konštatoval Čurlej. Zároveň poznamenal, že je to pre zlú kvalitu vody v mnohých miestnych studniach naozaj žiaduce.
"Radosť z ušetrených prostriedkov v súvislosti s tým, že sa domácnosť nenapojila, respektíve odpojila z verejného vodovodu môže byť iba dočasná, " vysvetlil Čurlej. Ako dodal, do studní sa v dôsledku netesnosti žúmp dostávajú fekálie. Na základe tohto procesu môžu u mnohých ľudí prepuknúť akútne ochorenia v podobe žltačky či dyzentérie, ako aj ostatné ťažké onemocnenia.
Podľa Čurlejových slov by bolo rozumným riešením problému zavedenie pitnej vody z verejného vodovodu v jednotlivých domácnostiach aspoň do kuchýň a kúpeľní. Možnosť ako ušetriť prostriedky rodinného rozpočtu zas ponúka alternatíva zberu dažďovej vody, ktorá sa v iných krajinách využíva na pranie, splachovanie toaliet či zavlažovanie záhrad. "Šetriť vodou sa určite dá, nemalo by to byť však na úkor nášho zdravia, " uzavrel Čurlej.
 

Vyberte región